Persoonlijk advies
Voor 21:30 besteld, vandaag verzonden
100 dagen bedenktijd
Veilig achteraf betalen
Persoonlijk advies
Klantenservice
Geopend van 10:00 tot 16:00

Matsuba

Matsuba is geen koivariëteit, maar een verschijnsel dat zich voordoet op een aantal variëteiten. Matsuba is het Japande woord voor dennenappel. Het beschrijft daarmee zwarte schubben die “ingebed” liggen in de huid. Deze huid tussen de schubben noemen we Fukurin en is feitelijk de basiskleur van de koi. Wanneer de basiskleur van de koi wit is, krijg je dus een witte vis met zwarte schub(kernen).

Oorsprong

Zoals bekend zijn alle koivariëteiten afstammelingen van de oerkarper, in het Japans Magoi genoemd. Deze Magoi werden vanaf de 19e eeuw als consumptiekarper gekweekt. Er waren drie typen Magoi, één ervan was de “Agagi Magoi” die het fenomeen van zwarte schubben in een donkerbruine huid al in zich droeg. Hier komt de naam Matsuba vandaan, want de vergelijking met een dennenappel is treffend!
De Asagi Magoi staat dus aan de basis van de Matsuba variëteiten die we tegenwoordig kennen.

Patroon

Hoewel ik deze paragraaf patroon noem en er ook vaak gesproken wordt over een “Matsuba patroon”, mag je het “Matsuba effect” geen patroon noemen. Patronen bij koi zijn vlakken van meer schubben in één kleur, die afwijken van de basiskleur. Dat gaat dus niet op voor Matsuba, waarbij iedere schub zwart is en de omliggende huid een andere kleur heeft. De meeste Matsuba hebben geen patroon en vallen dus onder de Mujimono klassen Blog Subvariëteiten

Wagoi

De eerste Matsuba variëteiten waren natuurlijk de wagoi (geschubte, niet metallic karpers) waarbij de Asagi de eerste koi met een matsuba aftekening was, die het levenslicht zag. Later werden een witte (Shiro Matsuba), rode (Hi Matsuba) en gele (Ki Matsuba) koi gekweekt.

Hikari 

Uiteraard kwamen er ook metallic varianten van de Shiro Matsuba (Gin Shiro Matsuba), Hi Matsuba (Kin (Hi) Matsuba) en Ki Matsuba (Kin (Ki) Matsuba). Gin wordt gebruikt voor metallic koi met een zilveren glans (op de kleuren wit, grijs en zwart) en kin voor metallic koi met een gouden glans (op de kleuren geel, oranje en rood). Bij metallic vissen is het de huid tussen de schubben (Fukurin) dat voor de metallic look zorgt. Bij metallic rode en gele Matsuba wordt vaak de kleur (Hi of Ki) weggelaten in de benaming, Wanneer de naam Kin Matsuba wordt gebruikt, weet je dus niet of hier een rood-metallic of geel-metallic variant wordt bedoeld.

Doitsu!

Jawel, Matsuba komt ook voor bij Doitsu. Dit klinkt u wellicht vreemd in de oren, want Doitsu waren toch koi zonder schubben? Nou, niet helemaal. Onder Doitsu vallen ook zogenaamde schubarme variëteiten. Koi met bijvoorbeeld alleen een rij schubben aan weerzijde van de rugvin. Wanneer deze zwart zijn en de rest van het lichaam (de basiskleur) een andere kleur heeft, spreken we óók van Matsuba. Zo kennen we de Doitsu Shiro Matsuba, de Doitsu Hi Matsuba en de Doitsu Ki Matsuba.

Doitsu Hikari

U kon het bijna zelf bedenken…Natuurlijk kwamen de Doitsu Matsuba ook in metallic vorm op de markt. Zo kennen we de Doitsu Gin Matsuba, een witte metallic vis met alleen rijen zwarte schubben aan weerzijde van de rugvin, de Mizuho Ogon, een rode metallic vis met alleen rijen zwarte schubben aan weerzijde van de rugvin en de Ki Mizuho Ogon, een gele metallic vis met alleen rijen zwarte schubben aan weerzijde van de rugvin. Hierbij valt op dat de benaming van de laatste twee afwijkt van wat je zou verwachten (Doitsu Kin Matsuba).

Auteur: Joop van Tol (www.koitoday.nl)

Vijverleven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies.

cookievoorkeuren

Om u beter en persoonlijker van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies en vergelijkbare technieken. Wij en derde partijen gebruiken de cookies om uw internetgedrag op onze website te volgen. Meer informatie vindt u op onze privacybeleidspagina.