Bij ons staat de klant centraal en we willen dan ook graag dat je ons altijd kunt bereiken op een manier die voor jou het prettigst is.
Mail: info@vijverleven.nl
Telefoon: +31 528 204 023
Whatsapp: +31 528 204 023
Inmiddels hebben we in deze artikelenreeks op vijverleven.nl vier van de zes ziekteveroorzakers behandeld (slechte waterkwaliteit, stress, besmetting en langdurig verkeerde voeding). De vijfde ziekteverwekker is beschadiging.
Oorzaken
Het kan voorkomen dat een vis plaatselijk zijn bescherming in de vorm van de huid, schubben en slijmhuid verliest ten gevolge van een beschadiging. Beschadigingen kunnen ontstaan door:
Preventie
Zorg ervoor dat uw vijver goed is afgewerkt en geen scherpe onderdelen bevat. Weer roofdieren. Leer hoe u een vis op een verantwoorde manier kunt netten. Voorkom stress en zorg voor goede waterkwaliteit, waardoor de vis geen vluchtgedrag gaat vertonen (springen e.d.)
Gevolg
Wanneer de beschermende huid/schubben/slijmhuid doorbroken worden door een beschadiging, kan deze plek dienen als “opstapplaats” van parasieten, bacteriën, schimmels of algen die hun kans schoon zien en profiteren van de geboden situatie. Deze profiteurs hebben de vervelende eigenschap dat ze de wond kunnen openhouden of zelfs verder kunnen uitbreiden. Dit doen ze, omdat het in hun belang is om deze buitenkans zo lang mogelijk te benutten.
Maatregelen
Mocht zich een beschadiging voordoen, dan zult u moeten overwegen om al dan niet in te grijpen. Kleine wondjes kan de vis meestal zelf wel de baas, zeker als de vis een goede algemene weerstand heeft, doordat ze onder optimale omstandigheden wordt gehouden. Grotere wonden hebben vaak een behandeling nodig. Hoe eerder u een wond ontdekt, hoe beter. Het dagelijks uw vissen even nauwkeurig inspecteren help om wonden in een vroeg stadium te ontdekken. Een reeds ontstoken wond die overwoekerd is met schimmel en ander gespuis geneest veel lastiger dan een verse wond waar u snel bij bent. Het uitvoeren van een wondbehandeling komt in een volgend artikel aan de orde.
Auteur: Joop van Tol (Koitoday)
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de beste aanbiedingen en persoonlijk advies.
cookievoorkeuren
Om u beter en persoonlijker van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies en vergelijkbare technieken. Wij en derde partijen gebruiken de cookies om uw internetgedrag op onze website te volgen. Meer informatie vindt u op onze privacybeleidspagina.